DARFUR
DARFUR SORUNU
Güney Sudan’da etnik gurup olarak Afrikan’lar daha yaygın. Oysa Sudan’ın yönetimi azınlıktaki Arapların elinde; yani 2 grubun da Müslüman olmalarına rağmen, bu iç savaşın nedeni sadece etnik farklılık..
Arap asıllı Sudan yönetimi bir süre sonra aşırı bir milliyetçilik duygusuyla Afrikanları hakir görmeye başlıyor. Sudan Merkezi hükümeti Cencevit adıyla bir gerilla teşkilatı kuruyor ve bunlara silah ve para yardımında bulunuyor, lojistik desteklerini sağlıyor. Cencevit develi asker demek. Cencevitlerin görevi Afrikanları yerlerinden etmek ve ülkede Afrika’n sayısını azaltmak olarak belirlenmiş. Öldürmek, mallarının tamamının alınması, kadınlara tecavüz edilmesi Cencevitlerin kullandığı yöntemlerden bazıları. Üstelik genosit girişimine Sudan’ın resmi ordusu ya bizzat katılmış, ya da olaylara destek olmuştur.
Olaylar özellikle son yıllarda (2003-2005) giderek artmış ve Darfur’daki Afrikalı yerlilere karşı insanlık dışı bir katliam başlamış. Afrika’nlar uzun süre bu olaylar karşısında çaresiz kalmışlar. Seslerini kimse duymamış. Bu durum Arap Cencevitleri daha da şımartmış ve olaylar tırmanmaya devam etmiş. Bunun üzerine yerel halk kendini savunma gereği duymuş ve Toroboro adında bir karşı güç oluşturmuş. Toroboro denilen silahlı timler aslında bir kontrgerilla timi ve tamamen Afrikanlardan oluşuyor. Bunların tek amacı Cencevitlerin yaptığı katliamlara karşı kendi halklarını korumak. Toroboroların lideri tüm güney Sudan’daki kabilelerin reisi durumunda olan Arkoy Minnavi isminde bir Afrika’n ve nerdeyse tüm Afrikalı kabileleri kontrol altında tutabiliyor. Minnavi ilerleyen dönemlerde Toroboro denen bu silahlı güçleri bir araya getirmiş ve SLA (Sudanese Liberation Army) adında bir ordu kurmuş. Bu aşamadan sonra Darfur’daki savaş adeta iki ordunun kural tanımaz şekilde çarpışmasına dönmüş. Yerel halk ise bu savaşlardan zarar görmeye hala devam ediyor….
Askere giden gençler
Merkezi hükümet belli bir süre sonra Cencevitleri -sözüm ona- kontrol edemiyor ve Cencevitler bağımsız hareket etmeye başlıyorlar. Bunun üzerine SLA gücünü arttırmak zorunda kalıyor. Nihayet merkezi Sudan hükümeti SLA’ların lideri Minnavi ile bir antlaşma imzalıyor ve Minnavi’ yi hükümet içinde önemli bir göreve getiriyor. Sudan’da şu anda General Beşir birinci adam iken, Minnavi ikinci adam pozisyonunda. Ortada garip bir durum var. Ülkenin birinci ve ikinci adamlarına bağlı ordular birbirleri ile savaşıyorlar.
Aslında Sudan’daki savaş yaklaşık 55 yıldır devam ediyor. Artık insanlar neden savaştıklarını bile unutmuşlar. Olay her zaman Afrikanlar ve Araplar arasındaki savaş da değil. Kabile savaşı şekline de dönebiliyor. Hatta çok basit sebeplerden çıkan çatışmalarda bazen yüzlerce kişi ölebiliyor. Bu kabileler çok kalabalık ve güçlü silahlara sahipler.
Darfur’daki çatışmalar, birkaç yıldan beri etnik temizleme amaçlı katliamlara yol açarak devam etmektedir. Birleşmiş Milletler Darfur’da 200.000 kişinin öldüğünü, 2 milyona yakın insanın evsiz kaldığını bildirmektedir. İngiltere Parlamento Raporunda ölü sayısı 300.000 olarak verilmiştir. Oysa biz bu bölgede olduğumuz zaman bahsedilen rakam 800.000 idi. Bu rakamın doğru olma ihtimali yüksektir ve kesinlikle abartı bir rakam değildir.
Dr. Ayhan Onur
Not: Küçük resimlerin üzerine tıklayarak büyütebilirsiniz.