Mısır Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Mısır’ ın bugünüyle, geçmişi arasında çok büyük kontrastlar var!
Mısır’ ın antik tarihi çok enteresan; ama en dikkat çekeni eski Mısır mitolojisi.. Bu mitoloji bir inisiyasyon mitolojisi, bir felsefe denizi, herkesin içinden çıkarabileceği, ders alabileceği efsaneler dağı.. Zaten Mısır Mitolojisi okunmadan gidilen bir Mısır Seyahati baştan kaybedilmiş, boşa gitmiş bir yolculuk olacaktır.. (bakınız : “Yazılarım” bölümündeki Mısır Mitolojisi üzerine yazılarıma)
Mısır’ a gitmeden, MB yayınları tarafından yeni çıkan Turgay Tuna’ nın kitabı ” Kahire Ahlan ve Sahlan” ı okumanızı şiddetle öneririm. Akıcı bir üslupla yazılmış 58 makalede kah Kahire, kah İstanbul, kah Paris arasında mekik dokuyarak çok değerli bilgilere erişeceğinizden emin olabilirsiniz.
- Eski Mısır insanı ne kadar hayran bırakıyorsa, şimdiki Mısırlılar tersine o kadar yalancı, sahtekar ve tembel ve de pis..
- Bahşiş verilmeden adım atılamıyor: bu nedenle rehberinizin söylediği bahşişi en kısa zamanda toplayıp, kademe kademe şöföre, gemi kaptanı ve ekibine, faytonculara dağıtılması gerekli.. Yoksa kaybolan valizlerle, eksik otel odalarıyla, girilemeyen müzelerle karşılaşmak çok mümkün..
- Sakın çiğ sebze, salata yemeğe ve de açıktan su içmeye kalkmayın; ishal olursunuz ve karın ağrısından dolayı seyahatinizden hiçbir şey anlamazsınız.. ( Örnek olarak size Nil’ in motor yağıyla karışmış suyunda yıkanmış yeşil salatanın 5 yıldızlı lüks gemilerde servis yapıldığını söyleyebilirim ..)
- 1997′ de Hatshepsut tapınağındaki terör olayından dolayı sizler gezerken otobüste ve harabelerde bir sürü sivil Mısırlı göreceksiniz; bunlar turistleri koruma ile görevlendirilmiş mısırlılardır.. Yine de insan o geniş boşlukta bir tuhaf oluyor; sanki korunamayacakmışsınız gibi geliyor insana..
- Keops, Kefren ve Mikerinos piramitleri çölün ortasında filan değil, tam Gize’ nin yanında.. Ama hemen hüsrana kapılmayın; şehir tarafından çekeceğiniz piramit resimleri her resimde olduğu gibi uçsuz bucaksız çöl etkisini verecektir..
- Gemilerde su da pahalı, Ömer Hayyam adındaki şarapları da, ithal biraları da; en iyisi Mısır birası içmek.. bana göre fiyat kalite oranı en uygun olanı Mısır’ ın yerel birası çünkü ithal biralar da pahalı..
- Mısır genelde Müslüman.. Türk gruplar da genelde Mısır’ ı Müslüman bayramlarında ziyarete gidiyor ve bir yığılma oluyor, servis aksıyor, hoşnutsuzluk artıyor. Bunun 2 sebebi var:
1- Adamlar Ramazan ve Kurban Bayramlarını ailelerinin yanında kutlayamadıkları için isteksiz çalışıyorlar
2- Alman ve Fransızlar tüm sene boyunca devamlı geldikleri için en iyi gemiler onların; bizler ise yığılmadan dolayı hangi gem boşta ise onu dolduruyoruz..
- Bu nedenle mümkün olduğunca dini bayram dışındaki tarihlerde gitmenizi şiddetle öneririm..