Prag ve Çevresi
Prag çevre gezilerinin 2003 senesinde bir Türk Acente tarafından fahiş fiyatla satılması bu sitenin (hatta neredeyse turizm portalının) doğmasına sebep olmuştur.
2018 Notu: Bu sene aynı yerlere gittiğimde, diğer bir Türk acente rehberi, artık çok az kar ile tur satmak zoruna kaldıklarını yana yakıla anlatıyordu. Ne demişler: yazın yediğin hurmalar…)
Metro :
Çok basit; 3 hattan oluşuyor :
- A: Yeşil
- B: Sarı
- C: Kırmızı
Metro bileti almak için :
- ya Tobacco ( Sigara vs.. ) dükkanlarına gideceksiniz
- veya bozuk para atılan bilet makinelerini kullanacaksınız.
En kısa mesafe için 8 Koruna ( Chrone ) ödemeniz gerekiyor ve 8 K ile metro veya tramvayda en fazla 4 durak seyahat edebiliyorsunuz, daha fazla durak için 12 K veya fazlası gerekiyor. Ama esas önemli olan hemen her Avrupa şehrinde olduğu gibi metro, tramvay veya bazen trene binerken yapılması gereken bir işlem var: bileti “valider” etmek yani geçerli kılmak: bileti alıp hiçbir şey yapmadan binerseniz o bilet işaretlenmediğinden tekrar tekrar kullanılabilinir. Bunu önlemek için metroya binmeden veya tramvaya bindikten hemen sonra bilete otomatik olarak tarih ve saat damgası vuran otomatlar var ve metro/tramvaya binişte mutlaka bu işlem yapılması gerekiyor. Eğer biletinizi “geçerli kılmaz” iseniz yapılan kontrollerde 20 $ civarında bir ceza ödüyorsunuz.. Tabii trenlerde bu meblağ mesafeye göre çok artıyor..
Aldığınız ve geçerli kıldığınız bilet ile 15 dakika içinde metrodan inip tramvaya binerek fark ödemeden yolculuğunuza devam edebilirsiniz..
Metro, tramvay ve otobüsler sabah 05.00’ ten gece yarısına kadar çalışıyorlar..
Vlateva tekne turu :
Bize yemekli gemi turu 1200 K. na satılmak istendi.. Halbuki şehri dolaşırken yemekli nehir turunu 800 k. na satıldığını gördük.. Prag’ da gemi ve otellerde yemek çok iyi olmadığını bildiğimiz için, yemeksiz gemi turunu 400 k. na bulduk.. Ve.. bilet almak için gelince 1 saatlik 10 – 12 kişiye hizmet veren küçük teknelerle karşılaştık.. Ve 200 k. na sanki özel teknemizde gezdik… Şimdi radaki farkı düşünün: biri 200 k. diğeri 1200 k. yani 6 katı…. yanlış duymadınız.. 6 katı.. size biraz tuhaf gelmiyor mu ? Bu fiyatı verenler de bizim Türk vatandaşları rehberlerimiz.. En çok insanı üzen bu oluyor zaten.. Bu arada bizlere fahiş fiyat teklif eden rehberlere turu yemeksiz yapılmasını teklif ettik.. tabii kabul etmediler.. eee o açık büfe denilen ve en ucuz yemek olan tavuk çeşitlerini bizlere vermeyip, fahiş karı nasıl sağlayacaklardı?? Demek ki biz aynı turu yemekli yapsak ortalama 400 k. harcayacaktık ve bize 3 katı fiyatla sunulan Vlateva turunu 1/3 fiyatına yapmış olacaktık.. Yorumu size bırakıyorum..
Öneri: İntercontinental otelini sorun… önündeki köprü bacağında bi sürü 200 k.na nehir turu yapan küçük tekne bulacaksınız..
Europa Otel: Pera Palas benzeri, ama art nouveau tarzında bir otel.. sevenler için mutlaka gidilip bir içki içilmesi gereken bir yer; Museum durağından aşağı inen caddenin sağında..
- En merkezi otel : Intercontinental
- Merkezi Otel : Hilton
- Yakın Otel : Corinthia Towers ( metro ile 2 durak )
- Yakınca Otel : Corinthia Panorama( metro ile 4 durak )
Karlovy Vary :
Prag’a 2 saat mesafedeki Mutlaka gidilmesi gereken bir termal merkez..
Yapılmaması gereken : Acentelerin önerisi : 1500 k…
Yapılması gereken: Florenc metro istasyonunda inip sık sık kalkan şehirlerarası otobüse binmek.. 2 saat sonra Karlovy Vary’ de inince otobüs garı üst katındaki enformasyon bürosundan dönüş saatleri hakkında bilgi almak ve otobüs garından yolun karşısına geçip hafif sol ve sağ yaparak uzun vadide düz güzel bir yürüyüş yapmak.. yolun ortasında kocaman termal oteli görmemeniz imkansız.. otelin üst kısmında koca bir havuz var: bizim Pamukkale’ miz gibi termal sıcak bir havuz.. mayonuzu yanınızda getirmiş iseniz havuz girebilirsiniz: hele kışın çok hoş oluyor.. dağlarda ve etrafınızda kar.. siz ise sıcacık bir havuzdasınız (Vov!!).. vadide yürüyüşe devam ediyorsunuz.. nehrin sol tarafına geçip 1-2 km. daha yürüdüğünüz zaman solda masasına yapışmış bir ayyaş çek asker? heykeli göreceksiniz.. hemen arka sokağında şirin bir lokantası var askerin: Slovej restaurant.. yemeğiniz afiyetle yiyorsunuz ve kalan zamanınıza göre ya yürüyüşe devam ediyorsunuz veya geriye otobüs garına dönüyorsunuz..
Harcamanız: gidiş dönüş otobüs 250 k. + Slovej restaurant da yemek 450 k. toplam 700 k. kazancınız : 800 k. yani % 50 den fazla… ve en önemlisi ise sakin rahat bir gezi..
İsterseniz 1918 de Karlovy Vary kaplıcalarına gelen Atatürk hakkındaki Metin Erksan’ ın yazısına Ansiklopedik Bilgiler kısmından ulaşabilirsiniz:
Kutna Hora:
Eski gümüş madeni.. Artık gümüş cevheri kalmadığı için önemini yitirmiş..
Katedrali var, ama zaten her yerde bir sürü var…
Fakat bir kilisesi var: ilgilenenler için çook değişik..
İçi sırf insan kemikleriyle dekore edilmiş bir kilise..
Hikaye 1218 yılında, güvenilen bir kişi olan Abbot Henry’nin kutsal topraklara hacca gitmesi ve oradaki mezarlıktan bir kavanoz toprak getirerek kilisenin üzerine serpmesiyle baslar. Böylece kilise daha kutsal bir yer olarak görülmeye başlanır ve çok popüler bir gömülme noktasına dönüşür. 1318′ e kadar vebadan veya savaşlarda ölen 30,000 den fazla beden buraya gömülmüştür ve 1511’de yeni bedenlere yer açabilmek için eski kemiklerin bir kısminin yerlerinin değiştirilmesi gerekmiştir. Bunlar daha sonra ürpertici eserlerin malzemesi olmuşlardır. kilisenin duvarlarında binlerce kurukafa, femur, tibia vs.. hatta avizesi bile kemiklerden oluşmuş.. insan bi tuhaf oluyor..
Amma en önemlisi kilisenin içindeki Slojen ailesine ait tabii kemiklerden yapılmış olan arma: 1591 senesinde bu aile Türklere karşı bir savaş? Meydan muharebesi kazanınca bunu armalarına işlemişler: ama nasıl?
Bir kurukafanın gözlerini oyan bir karga amblemiyle!! kemiklerden yapılmış bir karga, Türk’ ü temsil eden bir kurukafanın gözünü oyuyor: İtalyan’ ların dediği gibi “Gli Turci!!” yani Türkler (geliyor)
Acaba bizden mi çok korkmuşlar ?
Yoksa hakikaten o topraklardaki insanlara atalarımız çok mu eziyet etmişler acaba ?
Ya tur ile gideceksiniz veya tren ile.. otobüs ile tur: 1000- 1200 k. tren bileti gidiş-dönüş 100 k. !!
Önemli not:
- Kemikli kilise Kutna Hora tren istasyonuna çok yakın.. boşu boşuna kasabaya gidip vakit kaybetmeyin..
- kilise 11,30 – 13,00 arası kapalı …. o saatlerde sıkılabilirsiniz..
- dönüş için tren saatini ayarlamakta yarar var !!
Gurur Kaynağım:
2006 Eylül’ünde bir telefon aldım: Cumhuriyet Gazetesinden aranıyordum ve Gezi Ekinin editörü telefondaydı:
“Biz çok enteresan bulduğumuz Kutna Hora Kilisesi için internette Türkçe bir yazı aradık ve bir tek sizin yazınızı bulabildik. Acaba Gezi Mecmuamızda yayınlamamıza izin verir misiniz?” diye soruyordu.
“Tabii paylaşabilirsiniz; bilgi ve sevgi ancak paylaştıkça çoğalır…” diye cevap verdim.
Aşağıda 20 Eylül 2006 tarihli Cumhuriyet Gazetesi Gezi Ekinde çıkan yazımı okuyabilirsiniz:
Tabii, benim için gurur kaynağı olan bu yazı, bana başka acı bir gerçeği (de) hatırlattı:
21. yüzyıla girdiğimizde, Türk Turizmcileri daha Kutna Hora gibi önemli bir yapıt için hiçbir çalışma yapmamışlardı! Ama konu para kazandıracak entipüften bir yer olsaydı çoktan yüzlerce reklam kokan yazı paylaşılmıştı….
Çek Cumhuriyetinde para bozdurmak bir dert veya tuhaf bir kazıklanma mı desem:
Change bürolarında 1 $ = 30 k. ve 1 € = 32 k. tabelaları ve “no comission” yazısı göreceksiniz.. 100 $ uzatınca size 2400 k. verilince şaşırıp kalacaksınız.. çünkü “no comission” yalnız kron alışlarında geçerli ve vergi, komisyon derken paranızın % 20’ sini tırtıklıyor change canavarı..
Öneri:
- 100 $ veya € yerine 200 $ veya üstü bozdurunca % 8- 10 kazançlı oluyorsunuz..
- parayı gösterip “ net” veya “netto” olarak ne vereceğini sorun önce..
- en iyisi bankamatiklerden para çekin.. çünkü bu durumda genelde % 2 bir kaybınız olur..
- lokanta ve benzeri yerler genelde kredi kartı kabul ettikleri için çok fazla para bozdurmanıza da gerek yok..
Kısa Kısa..:
- Prag müzik kenti.. neredeyse 24 saat eski şehrin bir çok yerinde konser duyuruları göreceksiniz.. Ama en önemli konser yerlerinden biri Municipality House yani Belediye binası: içinde hem büyük bir konser salonu, hem restaurant, hem kafeterya, hem de enformasyon bürosu ve kitap / broşür satış yeri mevcut..
- Prag’ da bol kukla tiyatrosu var; hediyelik kuklaları Stare Mesto ( Eski Şehir ) market te bulabilirsiniz..
- Lokanta ve kafelerde garsonlar % 10 bahşiş beklerler..
- Her Pazartesi, tüm müze, kale, kule vs..ler kapalı : ama her ayın ilk pazartesisi National Museum (Ulusal Müze : metro da Museum durağı ) hem açık, hem de ücretsiz…
- 22 no’ lu tramvay size neredeyse tüm şehri gösterebilir..
- Prag taksilerine dikkat: mutlaka taksimetreyi açtırın: açılış 20 k. her km 17 K. mutlaka resmi fiş isteyin.. gerekirse polise gitmekten çekinmeyin…
Dr. Ahmet Girgin
2003