Endonezya
Genel Bilgiler ve Denpasar
Güneydoğu Asya’da yer alan Endonezya Cumhuriyeti 17,500 adadan oluşuyor. Nüfusu ise 250 milyon civarında.
En önemli adaları: Sumatra, Java, Bali‘ dir.
Başkent Jakarta, Java adasındadır.
Bali Eyaletinin başkenti Denpasar‘ dır.
Nüfusun % 90’ı Müslüman olmasına karşın benim gittiğim Bali adasında nüfusun % 90’ı Hindu dinine sahiptirler. Bali adasının nüfusu ise 3 milyon civarındadır. Endonezya’ da ailelerin ortalama 4 çocukları olduğuna göre ortalama 500 bin aile yaşamaktadır. Her evin en az 1 tapınağı olması gerektiğine göre, ada’da en az 500 bin tapınak mevcut. Bu da yol boyunca sizin evden çok tapınak görmenize neden olmaktadır.
16. yy.dan itibaren Portekiz, İspanya, Hollanda ve İngiltere sömürgesi olmuşlar. En son izler ise Hollandalılardan kalanlar: buna koloni dönemi diyorlar ve hala izleri mevcut.. Bağımsızlıklarını ancak 1945’te kazanmışlar.
Endonezya’ da sık sık deprem, tsunami gibi doğal afetler yaşandı, radikal islamcılar saldırılarda bulundular.
İklim tropikal olduğu için ısı gündüz 30-35º, gece 25º civarında ve tüm sene boyunca değişmeksizin devam ediyor. Kasım-Mart aylarında yağmur olduğu için, en önerilen gezi mevsimi Mayıs ile Eylül arası.
Endonezya’ da petrol çıkartılıyor, fakat rafinerileri yok. Bu sebeple Shell ham petrolü ucuz fiyata alıyor, işlenmiş haliyle tekrar pahalı fiyata Endonezyalılara geri satıyor. Ama yine de 1 lt benzin Endonezya’da yalnız 0.5 $, yani bugünkü paramız ile 75 kr. A satılıyor; bunun da “yani”si bizde benzin Endonezya’ ya göre 4 misli pahalı! Dünyanın en pahalı benzinini bize kullandıran sayın idarecilerimiz oraya giderse, Endonezya’ nın da benzin fiyatını da arttırıp bayağı kazanç elde edebilirler…
Endonezya’ nın resmi parası Rupiyah: Enflasyonun azgın olduğu senelerde memleketimizde gördüğümüz gibi banknotlarda bol miktarda “0” mevcut. Hesap yapması da çok kolay: 10.000 Rupiyah = 1 $. Demek ki dört 0’ı atınca fiyat dolar olarak karşımıza çıkıyor. 5 sene kadar önce gittiğim Danimarka’da Türk parasının değerini gösteren tabelaları görünce ağlayacak gibi olmuştum. Şimdi Rupiyah aynı durumda..
Adada ulaşım genelde motosikletlerle sağlanıyor. Daha önce Hollanda ve Çin’de binlerce bisiklet görmüştüm. Çünkü oralar düz yerlerdi. Bali dağlık olduğu için bisiklet kullanımına pek elverişi değil; bu sebeple de bol miktarda motosiklet mevcut.
Denpasar:
Buraya kadar gelmişken Bali Eyaletinin başkenti Denpasar’ ı da görmemek olmazdı: Denpasar büyük bir Anadolu kasabasını andırıyor. Belki tek farkı bizdeki çarpuk çurpuk çok katlı inşaatlara karşılık, Denpasar ve hatta tüm adada en fazla 2 katlı binalar görebilirsiniz. Kısacası Denpasar’ a gitmeye hiç gerek yok. Yalnız biz şehirdeyken, okulların müzik festivali vardı. Şehrin yegane yeşil alanında halkı ve müzik gruplarını izleme fırsatı buldum.
Bali masajı :
Hemen yanlış anlamalara bir açıklama getireyim: Bali masajının Tai masajı ile hiçbir ilgisi yok, burada gayet namuslu Balili hatunlar size değişik türde masajlar yapmaktadır. Ama başka kötü bir niyet düşünmenize gerek yok..))
Otelde bir saat masaj 75 $++, yani toplam 100 $, dışarıda 25 $ !! Ayrıca sizi otelden ücretsiz alıp, geri getiriyorlar..)
Gidebileceğiniz bir masaj salonu adresi:
Valentino
Jl. By Pass Ngurah Rai – Jimbaran
Tel: 62-361-777960
Bali havaalanı :
Dönüşte bizdeki yurtdışına çıkışta alınan 15 tl gibi burada da 150.00 Rupiyah servis ücreti alıyorlar. Dolar olarak ödemek isterseniz % 20 fazla ödemeniz lazım. Bu sebepten ülkeden ayrılmadan cüzdanınızda 150.000 Rupiyah’ı bir kenara ayırın…
Kontuarlarda iş yavaş yürüyor. İki polis memuru kontuarda çalışıyor, yüzlerce turist de eşek gibi sırada bekliyor… Sonra birden bir Amerikalı çıktı, bağırmaya başladı: bunun üzerine birden kapalı kapılar ardından dinlenme halindeki 5 polis daha çıktı ve işlerimiz birden hızlandı: eee tabi o Amerikalı bağırır ve sözünü de dinletir….
Bali havaalanının Free Shop’ u enteresan bir yer: şehir içinde 1,2 dolara aldığınız sigara havaalanında 1,8 dolar !!
Yanlış okumadınız; havaalanında şehir içine göre içki ve sigara %50 daha pahalı. Kısacası size önerim ne alacaksanız şehirde alın…
Havaalanında sigara içenler için kümes gibi yerler yapmışlar. Singapur havaalanında ise ferah, aprona açılan klimalı sigara içme odaları mevcut: hangisi doğu sizce?
Küçük Resimlerin üzerine tıklayarak büyütebilirsiniz.