Paris 1
Paris, Aşkım,
En az yirmi kez gittim.. en az bir o kadar daha gitsem doymam.. doyamam.. Allah, Haussman ‘ dan razı olsun.. Geçen yüzyılda bir çok binayı yerle bir ederken Parisliler haklı olarak ona çok karşı çıkmışlar, ama bugün benim bencilce sevdiğim büyük bulvarların, Sevgili Atilla Şalcıoğlu Ağabeyimin ilk kez gösterdiği fer forgé balkon korkuluklarının, portik tarzı gezi koridorlarının, küçük parke taşlarla süslü caddelerin oluşumunu sağlamış.. Haussman bunu yaparken ilk olarak şehir planını düşünmemişti. 1789 Fransız İhtilalinde devrimcilere karşı koymak için ordunun topları Paris’ in dar sokaklarına giremeyince, 3. Napolyon ordu ve araçlarının girebileceği genişlikte sokaklar yapmasını emretmiş, Haussman da neredeyse tüm Paris binalarını yıkarak, geniş caddeli bugün gezebildiğimiz nefis bulvarları yapmaya 1853′ te başlamıştı. Yıkımdan dolayı Baron Haussman’ a faşist diyenler bile çıkmış: böyle güzel bir şehri yarattığı için ben, faşist Haussman’ ı çok seviyorum… Caddeler öyle böyle geniş değildir Paris’ te: Champs Elysées Bulvarı hakiki bir bulvardır, bizdekiler gibi 3 gidiş, 3 geliş değil. Tam tamına 8 gidiş, 8 geliş! Yan yollarını da sayarsak 20 hattır toplam! Büyükşehir belediyelerine duyurulur..))
(Not: Artık yan yolları yaya yoluna çevirdikleri için Champs Elysées Bulvarı yalnız 8 hat kalmış..)
Paris, ortasından geçen Seine nehri ile ikiye bölünmüştür; batıya bakarken, Seine nehrinin solu “ Rive Gauche” talebe ve üniversite kesimini, sağ taraf “Rive Droite” aristokrasi ve büyük mağazaları barındırıyor..
Paris Metrosu dünyanın en ünlü metrolarından biri.. En büyüklerinden de.. Bizim İstanbul’ daki kıytırık 3-5 hatlı metroya benzemiyor; çünkü 16 hattı ve tam 300 istasyonu var!
İsterseniz metrodan çıkmadan bir tek bilet ile sabahtan akşama dolaşabilirsiniz! Biletler hem metro, hem de otobüslerde geçerli.. Tek tek bilet alınacağına, karne tabir edilen 10 luk deste alınmasında fayda var..
Metro veya belediye otobüsüyle gezmenin bir başka yolu da kalacağınız gün kadar geçerli kart almanızdır. Bu kartın ismi Paris Visite tir ve 1 ila 5 günlük olarak metro gişelerinden alabilir ve kısıtlama olmadan istediğiniz kadar metro ve otobüslerde kullanabilirsiniz…
Daha uzun süre kalmayı ve havaalanından şehre geliş ücreti dahil bir kart almak isterseniz Navigo‘ yu deneyebilirsiniz. Burada unutmamanız gereken iki konu var:
- Navigo kullanmak için önce 5 € verip, bir kart almanız, sonra karta fotoğrafınızı yapıştırıp, ad ve soyadınızı yazmanız gerekiyor.
- Navigo kartı haftanın başında alırsanız karlısınız, hafta sonunda almaya gerek yok; çünkü fiyatı aynı olduğu halde Pazar gecesi kullanımı bitiyor!
Metroda önemli olan gidilecek yön ve gerektiğinde vagon değiştirilecek olan istasyon adı.. İlk anda zor gelirse bir kağıda not etmekten kaçınmayın.. Yoksa deli danalar gibi aynı yerde dolaşır durursunuz da haberiniz olmaz..
Eğer şehri turistik otobüsle gezmek isteseniz, belirli güzergahları takip eden ve fakat bir durakta indikten sonra orayı gezip, fark ödemeden bir sonraki otobüs ile geziye devam edebilme olanağınız var… Örneğin:
- Balabus veya
- ParisBus ‘ ın üstü açık Londra otobüslerini andırır kırmızı otobüsleri.. veya
- L’OpenTour
Şehir hakkında genel bir izlenim edinmek için diğer bir yolda Seine nehri boyunca gezinti yapan gemiler yani Bateaux Mouches : genelde Alma Köprüsü (Pont de l’ Alma) altından kalkarlar, ama Pont Neuf veya Pont d’Iena altından da binebilirsiniz.
Eğer dikkat ederseniz Seine nehri üzerinde New York’ un amblemi olan Hürriyet Abidesinin küçük bir kopyasını göreceksiniz; aslında Hürriyet Abidesini Fransızlar yaparak Amerikalılara hediye etmişlerdir ve hatta Hürriyet Abidesinin iç iskeletini Eyfel Kulesi mimarı Gustave Eiffel yapmıştır!
Not1: Artık gemiler Hürriyet Abidesinin bulunduğu Kuğular adacığına kadar gitmiyorlar…
Not2: Hürriyet Abidesi ilk defa Süveyş Kanalı’nın açılışı için hazırlanmış, daha sonra heykel olgusunun İslam dinine uymadığı düşünülerek vazgeçilmiş…
Not3: Paris’te Özgürlük Heykeli’nin altı adet replikası var:
- Yanda gördüğünüz Kuğu adasında
- Lüksemburg bahçelerinde
- Orsay Müzesinde
- Art et Metiers Müzesinde
- Art et Metiers Müzesi Bahçesinde (ki on seneliğine ABD ye gönderiliyor.)
- Michel-Debré Meydanındaki mikro heykelcik: Sezar isimli bir heykeltıraş tarafından 1980’lerde yapılan Santor heykelinin göğsünde yer alır)
(Daha fazla bilgi için: www.pariszigzag.fr/secret/lieux-insolites/ou-se-cachent-les-six-statues-de-la-liberte-parisiennes )
Özgürlük Heykeli’nin tasarımını yapan heykeltıraş Frédéric Auguste Bartholdi’nin doğum yeri olan Colmar’da da bir tane replikası vardır. ( bakınız: www.girgin.org/nancy/ )
Taksiler : en fazla 3 kişi binilebilir ve şoförün ön tarafa yanına müşteri alma mecburiyeti yoktur. Taksimetre tarifeleri bellidir, ama arada sizi fazla dolaştıran bir siyah ayak (Fransızların Kuzey Afrika’da doğanlarına verilen ad: Aslında onlar savaş mağduru ve sadece siyah deri ayakkabı giyerek ülkeye geri döndükleri için bu adı almış çoğu da Musevi olan vatandaşlar. (N. Bensimon) )) veya Arap çıkabilir. Gerektiğinde önde 4. Kişinin oturabilmesi için pazarlık edilebilinir, ama şoför, gene de öne kimseyi almak istemez ise yapacak bir şey yoktur! Taksi ücreti ödendikten sonra şoförler ortalama % 5-10 bahşiş beklerler..
Autolib: Tamamen elektrikli olan ve kira ücreti dakika başına belirlenen bu tombik gri arabalar, aynen kiralık bisiklet Velib’ gibi Paris’in dört köşesinde, Autolib’ istasyonları arasında kullanabilirsiniz. Ne Türkiye’de, ne başka bir ülkede, ne de Paris dışında Fransa’nın başka şehrinde bu uygulamayı görmedim…
Paris Müzeler Şehri:
Louvre Müzesine tam ortasındaki Piramit’ in altından girilir; ama turistik mevsimlerde çok uzun kuyruklar oluşur; Bu kuyruklarda beklemeden gezebilmenin yolu ise biletinizi İnternet’ten almanızdır:
http://www.ticketnet.fr/Resultat/idtier/138989/?ipSearch=musee+louvre
İlgilenenler için Louvre Müzesi’ndeki 2019-2020 açık olan Leonardo Da Vinci Sergisi linki:
Leonardo Da Vinci Sergisi
Musée d’ Orsay : Eski bir gar olan ve şimdi bir çok resim ve heykeli barındıran bu müze, benim gibi empresyonistleri sevenlerin mutlaka gezmesi gereken bir yer…
Eğer müzeleri gezmek isteseniz Museum Pass adı altında 1, 3 veya 5 günlük indirimli kartları almanızda fayda var..
Çocuklarınıza teknoloji ve uzay müzesi göstermek, en önemlisi bazı deneyler yaptırmak istiyorsanız gitmeniz gereken yer:
Cité des sciences et de l’ industrie’ dir..
Adresi: 30, Avenue Corintin- Cariou 75019 – Paris’ tir (Metro: Porte de la Villette).
Burada bir arabanın fabrikada hangi aşamalardan geçerek nasıl yapıldığını tüm ayrıntılarıyla görebilir, yanındaki sinemada (La Géode) 270 derece açılı 1000 m²lik dev ekranda müthiş efektli filmler izleyebilirsiniz.. Hatta bu iki binanın arasında bulunan denizaltıyı ( l’Argonaute) da gezebilirsiniz..
Paris’ in Bit pazarı: çok meşhurdur… Bit pazarı deyip geçmeyin… Bizden çok daha ucuza antika eşyaları bile bulacağınız geniş bir bölgeyi kapsar.
Fransızca ismi: Le Marché aux Puces,
Bulunduğu semt: Saint-Ouen (Metro : Porte de Saint-Ouen: Porte de Clignancourt yönü)
Önemli : Yalnız Cumartesi-Pazar ve Pazartesi 10,30- 18,00 arası açıktır!!
Eğer daha kaliteli ve pahalı antika arıyorum diyorsanız, o zaman bit pazarına gitmenize gerek yok: hemen Louvre Müzesinin yanındaki Louvre des Antiquaires tam size göre: Rue de Rivoli’ de yüzlerce dükkan, binlerce tablo, heykel ve mobilya.. (Acı bir not: Sene 2014 te tekrar Louvre des Antiquaires’ e gittiğimizde, çoğu dükkanın artık kapalı olduğunu gördük; sanki galerilere ölü toprağı atılmıştı…)
Paris “Restaurant”lar şehri:
Paris’ te binlerce restaurant vardır… Eğer küçük Bistro tarzı yerleri severseniz size
- Rue de la Huchette civarını ve
- Rue Moufftard’ ı tavsiye ederim..
Rue de la Huchette civarında döner kebap yapan Yunan lokantalarına da rastlayabilirsiniz..
Ama Fransa’ ya gidip de -bize göre yarı fiyatına- deniz mahsullerini tatmadan dönmek olmaz..)))
Chez Leon (Léon de Bruxelles): Belçika usulü midye sevenler için..
Şiddetle tavsiye edilir. Şehrin bir çok yerinde şubesi var.. Ve Türkiye’ den çok ucuz fiyata bol kepçe misali deniz ürünü yiyebiliyorsunuz..
Vin & Marée : Chez Leon gibi, ama daha nezih ve midyeden çok deniz mahsulleri ve balık sevenler için ideal.. Şehirde 5 adet şubesi var..
Chez Toinette (Deniz Mahsulleri): 20 Rue Germain Pilon 75 018
tel: 01 42 54 44 36 Metro Abbesses ve / veya metro Pigal
https://www.facebook.com/ChezToinetteParis/
Bar à Huîtres Saint Germain (Deniz Mahsulleri): 33, rue Saint Jacques 75005
http://www.restoparis.com/restaurant-Paris-Le-bar-%C3%A0-Huitres-1125.html
L’Huitre Et Demie (Deniz Mahsulleri): 78 Rue Mouffetard Paris 05 Metro: Monge
tel: 01 72 59 52 58
La Main a la Pate : 35, Rue Saint_Honoré : işte size güzel bir İtalyan lokantası
Lokanta ve Kafelerde genelde bahşiş fiyata dahildir. Fakat eğer servisten çok memnun kalmış iseniz, % 5 civarında bir meblağ bırakabilirsiniz..
Paris “Café”ler şehri:
Café de la Paix : Galeries Lafayette’ e nasıl olsa gideceksiniz.. Yakınındaki Opera binasını görmemenize imkan yok.. Opera binasını karşınıza aldığınızda solunda kalan güzelim yer Café de la Paix’ dir: Dünya savaşı sıralarında asker üniformalarıyla ekranlarda gördüğünüz Café…
Café de Flore: 172, Bld. St. Germain : yazarların Kafesi
Les Deux Magots : 170, Bld. St. Germain : entellektüellerin Kafesi..
Son iki Café zaten yan yanadır ve öğrenciler semti Quartier Latin / Saint Michel ve küçük lokantalar sokağı Rue de la Huchette’ e yakındırlar..
Paris Oteller şehri:
Eğer acenteniz Opera civarında diye Mercure Ronceray oteline rezervasyon yaptırdıysa yandınız..
Neden mi ?
- Bir otel düşünün girişi bir pasajın içinden olsun..
- Bir otel düşünün pasajın kapısı 22.30 da kapansın ve açılması için zillerle uğraşın..
- Bir otel düşünün girişi bir pasajın içinden asansörle çıkılan 1. Katta olsun
- Bir otel düşünün 1. Katta bile lobisi olmasın..
- Bir otel düşünün odaları labirentlerden oluşan koridor sonlarında olsun..
- Bir otel düşünün odalarında valiz açacak yer olmasın.. veya valiz açılınca size yürüyecek yer kalmasın..
İşte burası 3 yıldızlı Mercure Ronceray otelidir.. ve ismini duyduğunuz anda tatiliniz zehir olmuş demektir..
Küçük bir bijoux otel mi istiyorsunuz ?
Hotel Montaigne (4*) : Avenue Montaigne’ de, yani pahalı mağazaların ( Louis Vitton, Ungaro vs..) sokağında ve Champs Elysées’ ye çok yakın..
Benim kaldığım 2 tane 3 yıldızlı otel var, ikisi de opera bölgesinde: Charles de Gaulle havaalanından gelen ve oraya giden otobüslerin durağına çok yakın.. Aynı zamanda Printemps ve Galeries Lafayette in yakınında..
Hotel Saint Petersbourg: Restore edildi ve 4* a yükseltildi
- 35 rue Caumartin 75009 Paris – France
- Tel: +33 1 42 66 60 38
https://www.hotelsaintpetersbourg.com/
Hotel Richmond Opéra: restorayonda
- 1, rue du Helder 75009 Paris – France
- Tel: +33 1 47 70 53 20
https://hotelrichmondopera.com/
Hotel London: 2020 yılbaşında kaldığımız otel.))
- 32 boulevard des Italiens – PARIS 75009
- Tél. +33 (0)1 48 24 54 64
Paris “Cabaret’”ler şehri:
Ne olursa olsun, Lido’ da bir program seyredin.. Yemek ahım şahım değil, bir şampanyalı program yeterli; sahnelenmeye ve de efektlere hayran kalacaksınız..
Eğer Revü Kızları istiyorsanız, istikamet :
Crazy Horses veya
Moulin Rouge
Chez Madame Arthur : de ise travestilerin showu var!!
Disneyland : Çocuklarınız için Amerika’ ya gitmenize gerek yok.. Onları Paris yakınlarında Disneyland ve Fransızların çizgi resim kahramanı Asteriks ile Obeliks ( Oburiks ) in kasabasına götürebilirsiniz… Ama isterseniz önce Fransız köyüne götürün ki çocuklarınız Disneyland’ dan sonra hayal kırıklığına uğramasınlar…
Girişte vakit kaybetmemek için biletinizi internetten alın:
( 1 günlük yaklaşık 100 €, üç günlük yaklaşık 200 €, 3 yaşına kadar çocuklar ücretsiz )
Girişte veya daha önceden çocuğunuzun (veya sizin ))) nereye gideceğinize karar verin ki sıralarda boşu boşuna vakit kaybetmeyin..
Gezi alanın sınırından dolaşan girişteki trene binerek önceden gezeceğiniz yerler hakkında fikir sahibi olun..
River Boat: ile nehir gezisini ihmal etmeyin. !
Kuyruk uzunsa o noktadan itibaren kaç dakika bekleyeceğinizi yazmışlardır ve bekleme süreniz kesinlikle doğrudur! Bazı yerlerde önceden randevu bileti alarak kuyruk sürenizi azaltabilirsiniz..
Tema bölgelerinin en yakınından başlamayın.. mümkünse en uzağından başlayarak bir miktar beklemeyi azaltabilirsiniz..
Jules Vernes’ in “denizler altında 20.000 fersah” kitabı kahramanı Kaptan Nero’ nun denizaltısı küçük ve kız çocukları için korkutucu gelebiliyor.. Mümkünse küçüklerle girmeyin..
Yemeğinizi 12-14.30 arası yemek isterseniz çoook vakit kaybedersiniz..
Saat 16,00 – 16,30 arası olan resmi geçidi kaçırmayın.. Yavrularınız üzülmesin..
Yazım Tarihi: 1990
Kısmi Güncelleme: 2018 ve 2020
Küçük fotoğrafların üzerine tıklayarak büyütebilirsiniz.